Avlivning
Ett sista farväl
Att avgöra när det är dags att låta sitt älskade husdjur somna in är ett av de svåraste besluten man kan fatta som djurägare. Att genomföra avlivningen hemma, i en trygg och stressfri miljö, kan vara lugnande för djuret.
Förberedelser
Fundera över hur du vill att den sista stunden ska vara. Vill du att ditt älskade djur ska få somna in på sin favoritfilt? Vilka personer ska vara närvarande? Vill ni tända ljus eller ha favoritgodiset förberett? Det är viktigt för oss att avskedet blir så lugnt och värdigt som möjligt enligt dina önskemål. Det kan vara bra om hunden har rastat innan om det är möjligt. Eftersom katter har lite lättare att kräkas av lugnande medel är det bra om den inte har ätit en stor måltid de senaste timmarna.
Hur det går till
Först får ditt djur lite tid att vänja sig vid mig medan vi samtalar en stund. Du fyller i en anhållan om avlivning innan ditt djur får en lugnande spruta. Det lugnande medlet verkar inom 5-15 minuter och din vän lägger sig ner. När djuret har somnat lägger jag en infart i ett ben och administrerar narkosmedel så att din vän sover djupt. På små djur och ibland på äldre djur kan det vara svårt att lägga en infart, då ges narkosmedlet istället i buken. Narkosmedlet verkar tills andningen och hjärtat har stannat. Därefter lyssnar jag med ett stetoskop för att bekräfta att hjärtat har stannat.
Vad händer sedan
Om du inte har möjlighet eller inte önskar begrava kroppen själv, kan jag ordna med kremering. Jag kommer då att ta med mig ditt djur när jag går. Det kan innebära att vi tillsammans bär ditt älskade djur ut till bilen. Du kan välja mellan allmän kremering eller separat kremering. Vid separat kremering får du tillbaka askan i en urna av trä eller mässing. Det tar vanligtvis 2-3 veckor att få tillbaka urnan efter avlivningen. Vid separat kremering finns även möjlighet att få askan utspridd i Lekebergs minneslund.